In meer dan 1000 groeven en delfplaatsen wereldwijd zet HeidelbergCement zich in voor het beheer van de biodiversiteit tijdens en na de ontginning en dit door een brede diversiteit aan lokale fauna en flora te promoten.

De Quarry Life Award is een wetenschappelijke en educatieve wedstrijd, opgezet door HeidelbergCement, die zowel op nationaal als internationaal vlak om de twee jaar loopt. Bedoeling is om het bewustzijn rond de biologische waarde van groeven te verhogen en nieuwe manieren te vinden om deze te verbeteren.

In de vorige vier edities van de Quarry Life Award werden meer dan 1400 projecten ingediend, waarvan er meer dan 370 werden geselecteerd om deel te nemen aan de onderzoeksperiode. Bijna duizend onderzoekers werden betrokken bij deze projecten en nog eens duizenden stakeholders werden bereikt. In drie edities werd er bijna 1 miljoen euro aan prijzengeld toegekend aan de nationale en internationale winnaars.

Quarry Life Award: 4de editie in 2018

HeidelbergCement nodigt wetenschappelijke onderzoekers, studenten en inwoners van over de hele wereld uit om hun biodiversiteitsproject rond haar groeven en delfplaatsen in te dienen. Kandidaten worden uitgenodigd om een project te bedenken in één van de deelnemende groeven en hun projectvoorstel in te dienen op de website tegen 20 november 2017.

De nationale juryleden van de Quarry Life Award zullen tegen 1 december 2017 de projecten selecteren die aan de wedstrijd kunnen deelnemen. Alle deelnemers zullen daarna uitgenodigd worden om hun projectvoorstel uit te werken en het veldwerk tussen januari en september 2018 uit te voeren. De geselecteerde projecten zullen gelijktijdig concurreren op nationaal en internationaal niveau.

Op het einde van de onderzoeksperiode zullen de deelnemers een definitief eindverslag moeten indienen van maximaal 10 pagina’s. Het verslag kan opgemaakt worden in de nationale taal en in het Engels. De internationale jury zal echter, voor de internationale prijzen, alleen de definitieve eindverslagen in het Engels beoordelen. De deadline voor het indienen van het eindverslag is 20 september 2018.

Nationale en internationale Awards 2018

Om een eerlijke concurrentie voor alle deelnemers mogelijk te maken, is de uitgave 2018 gesplitst in twee delen, elk nogmaals onderverdeeld in 3 projectcategorieën.

Voor het deel ‘onderzoek’ zijn de categorieën:

 • Biodiversiteitsmanagement
 • Onderzoek naar biotoop- en soorten (planten/dieren)
 • Over de grenzen van de groeve heen

Voor het deel ‘gemeenschapsverband’ zijn de categorieën:

 • Biodiversiteit en onderwijs
 • Groeven en lokale gemeenschappen verbinden
 • Klasproject (voor leerlingen uit de lagere school en het secundair onderwijs)

Op nationaal niveau worden de winnaars voor de beste projecten van zowel de rubriek ‘onderzoek’ als de rubriek ‘gemeenschapsverband’ beloond met prijzen van 2.500 euro en 5.000 euro.

Op internationaal niveau worden de beste projecten in elk van de zes categorieën beloond met een prijs van 10.000 euro per categorie. Het project dat in zijn geheel het best scoort krijgt niet minder dan 30.000 euro aan prijzengeld toegekend.

De namen van de nationale en internationale winnaars worden in het najaar van 2018 bekend gemaakt.

Wat voor projecten zoeken we?

Voor de rubriek ‘onderzoek’:
In de categorie ‘biodiversiteitsmanagement’:

 • ideeën voor het herstel van de biodiversiteit / methodes / projecten
 • projecten die de biodiversiteit tijdens de productie doen toenemen
 • projecten die nieuwe leefruimten / biotopen voor planten en dieren op onze sites creëren
 • optimaliseren van het beheer en hersteltechnieken

> Doeleinde: de biodiversiteit promoten in groeven tijdens en na extractie.

In de categorie ‘Onderzoek naar biotoop en soorten’:

 • mappings, enquêtes, wetenschappelijke studies

> Doeleinde: de wetenschappelijke kennis over de biodiversiteit in mijnsites verhogen om de managementacties op het niveau van de groeven te verbeteren.

In de categorie ‘Over de grenzen van de groeve heen’:

 • Studie over de connectiviteit van het biotoop, stedelijke en landschapsecologie, groene infrastructuur en biodiversiteitsmaatregelen

> Doeleinde: beter begrip over, als het verbeteren van de relatie tussen de groeve en zijn omgeving.


Voor de rubriek ‘gemeenschapsverband’:
In de categorie ‘Biodiversiteit en onderwijs’:

 • Educatief materiaal en programma's
 • Natuuractiviteiten met belanghebbenden, musea, laboratoria, kunst ...

> Doeleinde: het bewustzijn verhogen over het belang van biodiversiteit door het ontwikkelen van nieuwe leermiddelen en activiteiten.

In de categorie ‘Groeven en lokale gemeenschappen verbinden’:

 • Bouwen van groene bruggen, insectenhotels, nestdozen, dakplanten, stedelijk tuinieren in groeven …
 • Creatie van natuurwandelpaden in groeven, recreatiegebieden, kijkplatforms

> Doeleinde: lokale belanghebbenden betrekken bij biodiversiteitsacties die zowel de groeve als de lokale gemeenschap ten goede komen.

In de categorie ‘Klasproject’:

 • Alleen bestemd voor basisscholen en middelbare scholen
 • Onder leiding van een leerkracht
 • Project mag over één van de bovenvermelde onderwerpen gaan

> Doeleinde: jongere studenten aanmoedigen om de natuur te bestuderen.

Alle deelnemers gaan akkoord met de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften van het bedrijf. Elk team of individu dat niet de gezondheids- of veiligheidsvoorschriften respecteert, wordt onmiddellijk gediskwalificeerd.

Wil je meer te weten komen? Klik op Hoe deelnemen?